Miksi oikeinkirjoitus on tärkeää?

21.02.2020

Kerroin tšekkiläiselle ystävälleni perustaneeni firman, jonka tehtävänä on korjata virheitä suomenkielisestä tekstistä. Hän totesi, että maailmassa ei ole montaa ihmistä, jotka tuohon pystyvät. 

Suomen kieli ei tosiaan ole helpoimmasta päästä. Kielentaju kehittyy vain sillä, että luetulle ja puhutulle kielelle altistuu. Moni voi varmasti samaistua siihen, kuinka peruskoulussa opiskeltu vieras kieli on unohtunut, jos kieltä ei ole sen jälkeen päässyt käyttämään. Olen itse puoliksi virolainen ja puhun sujuvaa viroa - kunhan aihe on minulle tuttu. Se sanasto, mitä en lapsena ole opetellut, ei olekaan automaattisesti ilmestynyt päähäni. Olen myös huomannut, että minun on ollut helpompaa kirjoittaa jokin hotellivierailuun liittyvä sähköpostini englanniksi kuin viroksi, mikä kieltämättä harmittaa.

Kun ihminen lukee luotettavana pitämäänsä tekstiä, hän omaksuu pikkuhiljaa myös kieliasun. Mikäli tekstissä on yhdyssana- ja välimerkkivirheitä, ne jäävät mieleen ja toistuvat silloin, kun lukija itse kirjoittaa omaa tekstiään. Tämä on tietysti hyvin kärjistetty esimerkki, mutta yhtä lailla oikeaoppisesti kirjoitettu teksti kehittää lukijan omaa kielellistä osaamista. Erityisen tärkeää on, että nuorten suosimissa kirjoituksissa nämä asiat ovat kunnossa, sillä he eivät välttämättä osaa kyseenalaistaa tekstin oikeaoppisuutta. 

Yritysten markkinointiviestintä erottuu usein edukseen sillä, että kieleen panostetaan. Selkeät kotisivut, mainokset ja muut kirjoitukset viestivät laadusta ja parantavat yrityskuvaa. Yksityishenkilö hyötyy kirjoitustaidosta erityisesti silloin, kun on erotuttava joukosta positiivisesti. Tällainen tilanne on esimerkiksi työnhaku. Hyvällä hakemuksella ja CV:llä voi parantaa omia mahdollisuuksiaan tulla valituksi, vaikka kirjoitustaitoa ei itse työssä tarvitsisikaan.